Fa molts anys, la meva taula de feina a la llibreria estava ubicada a la secció de ficció en format butxaca. M’encantava estar envoltada per tots aquests llibres que tard o d’hora anaven a parar a les mans d’algun lector o lectora àvida de paraules i històries. També com a objecte, els llibres de butxaca els trobava bonics per la seva consistència compacta i per la seva àmplia gamma de colors que m’alegraven la vista, el seu contingut em delectaven l’esperit i les recomanacions als lectors i lectores m’animaven la feina. Era una bonica història d’amor entre els llibres de butxaca i jo, i era una relació tancada. Un dia però, els llibres de butxaca van desaparèixer del meu voltant i en el seu lloc s’hi va encabir la literatura policíaca, negra o thriller que jo, amb tota la meva ignorància, no distingia.

Haig de ser sincera i confessar que ho vaig viure molt dramàticament. Adonar-me que el negre seria, a partir d’ara, el color predominant de la secció va ser el primer drama. El segon va ser reconèixer que era una ignorant, una analfabeta, en novel·les de gènere policíac i que, per tant, no podia recomanar amb la professionalitat que requerien els i les usuàries de la secció, altament especialistes. Així que vaig dissenyar un pla per posar-me al dia que consistia a llegir autors i autores per ordre alfabètic del cognom intercalant-los amb les novetats. Ara no s’escau fer un repàs de tot el que vaig llegir, prefereixo parlar de com em van enganxar els llibres, de com frisava tant per continuar llegint que m’hagués amagat en hores de feina per esgarrapar un parell de pàgines. Vaig comprendre que la novel·la negra és molt més que uns fets aïllats entre “lladres i polis” o assassins. En les seves pàgines hi trobem el retrat de la societat, sovint la més fosca, els “baixos fons”; amb freqüència les víctimes són aquelles considerades pàries de la societat. Darrera cada persona hi ha una història, tan de les víctimes con dels botxins. I, sobretot, hi trobem herois silenciosos. Així és com em vaig enamorar, primer d’en Harry Bosch, després d’en John Rebus, i per últim de l’Adamsberg. Aquí vaig enfollir completament. El carismàtic Adamsberg, la seva capacitat intuïtiva, i la pluma de la Fred Vargas va fer que la “polar” agafés una nova dimensió per mi. No us podeu ni imaginar la buidor que vaig sentir quan vaig acabar tota la sèrie, com també em va passar llegint els llibres de l’Ian Rankin. Quins moments més gloriosos vaig tenir escoltant la música d’en Rebus!. Ara ja no podia parar, Camilleri, Agatha Christie, Hammet, Ellroy, Grisham, Toni Hill, Mankell, Markaris, Nesbo, Mikel Santiago, Zanón…  També la novel·la d’espies va entrar en el meu nou catàleg de lectures. “Bajo los montes de Kolima” el trobo una del les millors novel·les d’espies que he llegit mai, amb el seu èpic final, i segur que en Pilgrim hi estaria d’acord. 

El britànic Cumming fa honor a l’espionatge anglès. M’hi podria passar hores parlant de personatges, de trames, dels formats dels llibres, com de fet faig quan venen els lectors i les lectores, de qui també he après tant. Puc dir doncs, que ara mateix tinc una relació poliamorosa amb aquest gènere de novel·la i amb els personatges que l’omplen.


Rodeada por los maestros del crimen

Hace muchos años, mi mesa de trabajo en la librería estaba ubicada en la sección de ficción en formato bolsillo.

Me encantaba estar rodeada por todos estos libros que, tarde o temprano, irían a parar a manos de algún lector o lectora ávida de palabras e historias. También como objeto, los libros de bolsillo me parecían bonitos por su tamaño compacto y por su amplia gama de colores que me alegraban la vista, su contenido me deleitaba el espíritu y las recomendaciones a los lectores y lectoras me animaban el trabajo. Era una bonita historia de amor entre los libros de bolsillo y yo, que podría definir como una relación cerrada.

Un día, los libros de bolsillo desaparecieron de mi alrededor y en su lugar apareció la literatura policíaca, negra o thriller, que yo, con toda ignorancia, no distinguía.
Tengo que ser sincera y confesar que lo viví muy dramáticamente. Darme cuenta que el negro sería, a partir de ahora, el color predominante de la sección fue el primer drama. El segundo fue reconocer que era una ignorante, una analfabeta, en novelas de género policíaco y que, por lo tanto, no podría recomendar con la profesionalidad que requerían los y las usuarias de la sección, altamente especialistas. Así que diseñé un plan para ponerme al día que consistía en leer autores y autoras por orden alfabético de apellido intercalándolos con las novedades.

Ahora no procede hacer un repaso de todo lo que leí, prefiero hablar de cómo me engancharon los libros, de cómo disfrutaba tanto leyendo estas novelas que me hubiera escondido durante horas de trabajo para arañar un par de páginas más.

Comprendí que la novela negra es mucho más que unos hechos aislados entre “ladrones y polis” o asesinos. En sus páginas encontramos el retrato de la sociedad, a menudo la más oscura, los “bajos fondos”; con frecuencia las víctimas son aquellas consideradas parias de la sociedad.

Detrás de cada persona hay una historia, ya sean víctimas o verdugos y, sobre todo, encontramos héroes silenciosos. Así es como me enamoré, primero de Harry Bosch, después de John Rebus, y por último del Adamsberg.

Aquí enloquecí completamente. El carismático Adamsberg, su capacidad intuitiva, y la pluma de Fred Vargas hizo que la “polar” cogiera una nueva dimensión para mí. No os podáis ni imaginar el vacío que sentí cuando acabé toda la serie, como también me pasó con los libros de Ian Rankin. !Qué momentos más gloriosos tuve escuchando la música de Rebus!.

Ya no pude parar, CamilleriAgatha ChristieHammetEllroyGrisham, Toni HillMankellMarkarisNesbo, Mikel Santiago, Zanón… También la novela de espías entró en mi nuevo catálogo de lecturas. “Bajo los montes de Kolima” creo que es una de las mejores novelas de espías que he leído nunca, con su épico final, y seguro que Pilgrim estaría de acuerdo.

El británico Cumming hace honor al espionaje inglés. Me podría pasar horas hablando de personajes, de tramas, de los formatos de los libros, como de hecho hago cuando vienen los lectores y las lectoras, de quienes también he aprendido tanto.

Así puedo decir que, ahora mismo, tengo una relación poliamorosa con este género de novela y con los personajes que lo llenan.

 

Laura Ventallo de Casa del Llibre Barcelona.

Anterior

Un billete de ida y vuelta para el Masnou...

Siguiente

#JóvenesLectores

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te puede interesar