CATALÁN

Voleu conèixer una mica més a l’Albert? Som-hi!

L’Albert es va llicenciar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, després  va fer un curs a l’Escola de la Dona sobre l’àlbum il·lustrat. Ara és il·lustrador professional i col·labora en diferents revistes i publicacions. Actualment té més de 30 llibres publicats i traduïts a diferents idiomes. Amant dels animals i la natura ha participat en diferents exposicions, té una llaga llista de clients i no para de crear i fer coses noves cada dia com per exemple un preciós calendari que ens encanta. Puntualment treballa a llibreries, estigueu atents ja que pot ser ell qui us estigui atenent i us podria dedicar un llibre!

Vanessa: Hola Albert! Crec que tens un dels públics més exigents, els nens!

Albert: La veritat és que sí però m’encanta veure com els nens s’aturen a veure i percebre tots els detalls que vaig deixant a les il·lustracions. De fet quan estic dibuixant un llibre sempre intento recordar la meva visió de “nen”, això em permet veure el món d’una altra manera  i m’ho passo genial.

Vanessa: El que m’agrada dels teus llibres és que són divertits, estan plens d’amor i aporten un extra per treballar amb els petits.

El del Pirata de les Estrelles per exemple, porta una guia de lectura pels pares per parlar sobre l’empatia i l’amistat. I a el de L’enigma de Villaganilla ens parles sobre l’Enveja i a com ser millors nosaltres mateixos.

Albert: M’encanten! És veritat. Amb els anys he vist que cada cop que faig un llibre sempre hi ha alguna cosa meva reflectida en ell, però sens dubte en aquests dos llibres soc jo al 100% La veritat és que són dos llibres que me’ls estimo moltíssim ja que els vaig escriure i il·lustrar i va ser meravellós. En tots dos casos estan publicats per Babulinka Books una editorial meravellosa que treballa moltíssim la intel·ligència emocional.

El Pirata de les estrelles és una història que em vaig inventar amb 16 anys, i va ser molt divertit crear-la, de fet la vaig il·lustrar llavors però vaig reprendre la història quan vaig fer un a l’Escola de la Dona. És una història senzilla però plena d’amor. 

L’enigma de Vilagallina és un àlbum més divertit i “gamberro”. Ens ho vam passar genial fent-lo! Des de casa i l’editorial vam treballar moltíssim perquè és una història amb pistes i has d’estar molt atent però el resultat va ser espectacular!


Vanessa: Un dels llibres que em va tocar molt i confesso que vaig deixar anar alguna llagrimeta és el de “Mil abrazos y un pellizco largo” que parla de la pèrdua d’una mascota. Si ja de gran és una pèrdua molt sentida per a un nen pot ser un moment molt dur. És important poder parlar amb els nens sobre la mort.

Albert: Sí…la veritat és que aquest llibre va ser molt sanejador també per a mi. Em van escriure des de l’editorial per proposar-me de fer un àlbum que parlés sobre les abraçades i em va encantar escriure’l. A mi sempre m’ha agradat abraçar i que m’abracin, i quan m’ho van proposar vaig acceptar sense dubtar-ho ni un segon.

El procés de creació va ser molt interessant perquè just en aquell moment treballava també a una llibreria i durant el camí en tren de casa a la feina va ser on vaig connectar amb mi mateix i em vaig inspirar per començar el llibre. Durant el procés d’escriptura no pensava en cap públic en concret. Crec que el text té molt poc “d’infantil”. Mentre escrivia pensava en el meu jo “nen” i el meu “jo” adult i ells dos es van posar a parlar i va sortir aquest llibre que m’estimo tant.

Crec que la mort és un tema tabú per nens i també per adults  ja que a la nostra societat pràcticament no se’n parla però la mort és el que dóna sentit a la vida i a gaudir-la. 

La veritat és que el llibre parla de molts tipus d’abraçades. Quan l’escrivia un dels meus gossos estava molt malalt de càncer i vaig escriure i acabar aquest àlbum mentre ell s’anava apagant. Aquest tipus d’abraçades a les quals faig referència al llibre són “les abraçades somiades o en somnis”. Aquí vaig dibuixar el nostre gos pensant en quan ja no hi fos i poder-lo seguint abraçant. Però la veritat és que també ho vaig pensar per totes aquelles persones que ja no hi són i que vols abraçar de nou. En somnis sempre ho podràs fer.

Vane: I ara per acabar unes preguntes ràpides:

Què estàs llegint ara?

Albert: Doncs ara mateix tinc varis llibres que m’estic llegint quan tinc un momentet que són: Canto jo i la muntanya balla de la meva estimada Irene Solà i El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes de Tatiana Tibuleac, i força més que tinc a l’estudi. La muntanya de llibres no para de créixer.

Vanessa: Així que ets dels que llegeixen diferents llibres a l’hora! He de dir que son molt bons tots tres.
Quin és el teu llibre infantil preferit i que has regalat més?

Albert: No te’n podria dir un, ni dos ni tres de preferits però sí que et puc dir que els llibres de la Marta Altés m’encanten i els recomano sempre que puc. I de molts altres amics i amigues escriptors/escriptores i il·lustradors/il·lustradores.

Vanessa: Quin creus que és l’ingredient “màgic” per endinsar als nens al món de la lectura?

 Albert: Crec que aquest ingredient és que llegeixi del tema que més li agradi i interessi (sigui per temàtica, perquè li agradin les il·lustracions o perquè ho llegeix el/la seu/seva millor amic/amiga). És cert que hi ha d’haver una revisió de la lectura que fan per part d’una persona adulta però escoltar a l’infant és clau.

Vanessa: Doncs moltes gràcies Albert i ja saps Casa del Llibre és casa teva!

Vanessa Lara – Directora de Casa del Llibre de Rambla Catalunya


CASTELLANO

Albert se licenció en Bellas artes en la Universidad de Barcelona, después hizo un curso en la Escuela de la Mujer sobre el álbum ilustrado. Ahora es ilustrador profesional y colabora en diferentes revistas y publicaciones. Actualmente tiene más de 30 libros publicados y traducidos a diferentes idiomas. Amante de los animales y la naturaleza ha participado en diferentes exposiciones, tiene una larga lista de clientes y no para de crear y hacer cosas nuevas cada día como por ejemplo un precioso calendario que nos encanta. Puntualmente, trabaja en librerías. Así que estad atentos ya que puede ser él quien os esté atendiendo y os podría dedicar un libro.

¿Queréis conocer algo más a Albert? Pues vamos a ello.

Vanessa: ¡Hola Albert! Creo que tienes uno de los públicos más exigentes, ¡los niños!

Albert: La verdad que sí, pero me encanta ver como los niños se paran a ver y percibir todos los detalles que voy dejando en las ilustraciones. De hecho, cuando estoy dibujando un libro siempre intento recordar mi visión de “niño”, esto me permite ver el mundo de otro modo y me lo paso genial.

Vanessa: Lo que me gusta de tus libros es que son muy divertidos, están llenos de amor y aportan herramientas para trabajar con los pequeños.

El del El Pirata de las Estrellas por ejemplo, lleva una guía de lectura por los padres para trabajar la empatía y la amistad. Y el de El enigma de Villagallina nos habla sobre la envidia y cómo ser mejores nosotros mismos.

Albert: ¡Me encantan! Es verdad. Con los años he visto que cada vez que hago un libro siempre hay algo mío que se refleja en ellos, pero sin duda en estos dos libros soy yo al 100%. Es verdad que son dos libros a los que les tengo muchísimo cariño puesto que los escribí e ilustré yo y fue muy divertido. En ambos casos están publicados por Babulinka Books una editorial maravillosa que trabaja muchísimo la inteligencia emocional.

El Pirata de las estrellas es una historia que me inventé con 16 años, y fue muy divertido crearla, de hecho, la ilustré entonces, pero retomé la historia cuando estuve en la Escuela de la Mujer. Es una historia sencilla pero llena de amor.

El enigma de Vilagallina es un álbum más divertido y “gamberro”. ¡Nos lo pasamos genial haciéndolo! Desde casa y la editorial trabajamos muchísimo porque es una historia con pistas y tienes que estar muy atento pero el resultado fue espectacular.

Vanessa: Uno de los libros que me tocó mucho y confieso que solté alguna lagrimita es el de Mil abrazos y un pellizco largo que habla de la pérdida de una mascota. Si ya, de grande es una pérdida muy sentida para un niño puede ser un momento muy duro. Es importante poder hablar con los niños sobre la muerte.

Albert: Sí…bien, es verdad que este libro fue también muy sanador para mí. Me escribieron desde la editorial para proponerme de hacer un álbum que hablara sobre los abrazos y me encantó escribirlo. A mí siempre me ha gustado abrazar y que me abracen, y cuando me lo propusieron acepté sin dudarlo ni un segundo.

El proceso de creación fue muy interesante porque justo en aquel momento trabajaba también en una librería y durante el camino en tren de casa al trabajo fue donde conecté conmigo mismo y me inspiré para empezar el libro. Durante el proceso de escritura no pensaba en ningún público en concreto. Creo que el texto tiene muy poco “de infantil”. Mientras escribía pensaba en mi yo “niño” y mi “yo” adulto y ellos dos se pusieron a hablar y salió este libro que me estimo tanto.

Creo que la muerte es un tema tabú para los niños y también para los adultos puesto que en nuestra sociedad prácticamente no se habla pero la muerte es lo que da sentido en la vida y nos insta a disfrutarla.

El libro habla de muchos tipos de abrazos. Cuando lo escribía uno de mis perros estaba muy enfermo de cáncer y escribí y acabar este álbum mientras él se iba apagando. Este tipo de abrazos a las cuales hago referencia en el libro son “los abrazos soñados o en sueños”. Aquí dibujé nuestro perro pensante en cuando ya no estuviera y poderlo siguiendo abrazando. Pero bien es verdad que también lo pensé por todas aquellas personas que ya no están y que quieres abrazar de nuevo. En sueños siempre lo podrás hacer.

Vanessa: Y ahora para acabar me gustaría hacerte unas preguntas rápidas:

¿Qué estás leyendo ahora?

Albert: Pues ahora mismo tengo varios libros que me estoy leyendo, cuando tengo un momentito que son: Canto yo y la montaña baila de mi querida Irene Solà y El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes de Tatiana Tibuleac, y otros tantos más que tengo en el estudio. La montaña de libros no para de crecer.

Vanessa: ¡Así que eres del club de los que leen diferentes libros en la vez! Tengo que decir que su muy buenos los tres.

¿Cuál es tu libro infantil preferido y que has regalado más?

Albert: No te podría decir uno, ni dos ni tres, pero sí que te puedo decir que los libros de Marta Altés me encantan y los recomiendo siempre que puedo. Y de otros muchos amigos y amigas escritores/escritoras e ilustradores/ilustradoras.

Vanessa: ¿Cuál crees que es el ingrediente “mágico” para adentrar en los niños en el mundo de la lectura?

 Albert: Creo que este ingrediente es que lean del tema que más le guste e interese (sea por temática, porque le gusten las ilustraciones o porque lo lee el/la sede/suya mejor amigo/amiga). Es cierto que hay de haber una revisión de la lectura que hacen por parte de una persona adulta pero escuchar al niño es clave.

Vanessa: Pues muchas gracias Albert y ya sabes… ¡Casa del Libro es tu casa!

Vanessa Lara – Directora Casa del Llibre de Rambla Cataluna

Anterior

Casa del Libro evoluciona y se adapta a ti, Lector

Siguiente

Libros para iniciar a nuestros hijos a la lectura

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te puede interesar